A konyhaszekrény felújítás előbb utóbb mindenkinél aktuálissá válik

A konyhával együtt idővel a konyhaszekrények is elavulttá válnak, másrészt a gyakori használat miatt bárhol látható sérülések, vagy kopás is kialakulhat. A konyhafelújítást sokan évekig halogatják, hol pénz, vagy idő nincs rá, de van olyan, amikor azért marad el, mert csak sokára sikerül egy szakembert elérni.

Konyhaszerelés házilagosan, gyakorlat nélkül

Vannak olyan munkák, amelyeket mindenképp érdemes szakemberre bízni, ilyen például a konyhaszekrény összerakása. Nem mindenki született ezermester, gépek sem biztos, hogy rendelkezésre állnak. Attól még hogy a szobát át tudjuk rendezni – egyik bútort áttoljuk a másik oldalra – a konyhabútor szereléshez jóval több kell, mint erőlét.

Gyakori eset, hogy a tulajdonosok ellátogatnak a népszerű lakberendezési áruházba esetleg egy konyhastúdióba. Majd megtervezik közösen a konyhát a szakképzett eladóval a látványtervező program segítségével. A kiszállítást követően már a lapraszerelt elemek felcipelése is sokaknak gondot okoz, nem beszélve a bonyolult használati utasításról – amelynek segítségével akár sajátkezűleg, könnyen összeszerelhetjük álmaink konyháját. Érdemesebb hívni egy ezermestert, vagy egy profi konyhaszerelésben jártas szakembert, aki precízen és töredék idő alatt szereli össze a konyhát, és profi gépekkel is rendelkezik. Ne ezen spóroljunk, csináljuk inkább azt, amihez értünk.

konyhaszekrény felújítása

Konyhaszekrény felújítás házilagosan

A konyhaszekrény felújítás egy olyan projekt, amelyet (bizonyos kivételekkel) egy ügyeskezű, barkácsolásban gyakorlatot szerzett személy is (károkozás nélkül) eredményesen elvégezhet.

Például ilyen munka a vákumfólia, és az élfólia javítása.

Vákumfólia javítása

A magyar konyhák jelentős részében fóliás MDF ajtók találhatók. Igen gyakran előfordul, hogy egy idő után elválik a széleken a fólia. Ennek az az oka, hogy a gyártás során nem került elegendő ragasztó a fólia alá. Bármelyik barkácsüzletben lehet Pálmatex ragasztót vásárolni, és távtartónak készítsünk elő gyufaszálat, vagy fogpiszkálót. Annyi az egész, hogy először kihajlítjuk a fóliát. Majd kenjünk egy kis ragasztót a résbe, és kenjük szét mindkét oldalon. Hagyjuk legalább 10 percet száradni, aztán nyomjuk össze erősen. Tökéletesebb lesz az eredmény, ha a száradási idő alatt behelyezzük távtartónak egy gyufaszálat/fogpiszkálót.

Élfólia javítása

Az él-PVC-vel zárt konyhaszekrény ajtók esetén idővel felhajlik, leválik az élen lévő PVC. Szintén egyszerűen, házilagosan javítható. Ismét Pálmatex ragasztóra, és távtartóra lesz csak szükség. Hajlítsuk ki a PVC-t, majd az élfólia javításnál írtak szerint kell a továbbiakban eljárni.

Tipp

MDF ajtók esetén szintén gyakori, hogy a forró konyhai eszközök közelében lévő ajtókon a fólia összezsugorodik. Sajnos ilyen esetben nem lehet a hibát javítani: a zsugorodott fólia kisebb lesz, így alatta kilátszik a felület. De addig is, míg az ajtócsere meg nem történik, ajánlott levágni a felkunkorodó részeket egy éles szerszám segítségével. Így elkerülhető, hogy a szomszédos elemekkel (szekrény, sütő, főzőlap) érintkezzen, de az éles rész sérülést is okozhat a kézen is, vagy a ruházaton.