Pályázatok ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre!

A gyógynövénytermékek iránti kereslet egyre nagyobb hazánkban is, széles körben használhatók fel. A kertészet-ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés pályázat már a harmadik szakaszába lépett, érdemes azonban sietni a kérelem benyújtásával, mivel a kedvező lehetőség augusztus végéig lezárul.

A gyógy- aroma- és fűszernövény-termesztési ágazat is jelentős helyet foglal el a mezőgazdaságon belül. Míg az elmúlt 10 évben főként a gyűjtés volt népszerű, addig napjainkban már a gyógynövény termesztésbe is egyre többen fognak bele. Az érdeklődés növekedéséhez hozzájárult az Agrárminisztérium marketingstratégiája, így a méz és halfogyasztás ösztönzése mellett a hazai gyógynövények is kiemelt szerepet kaptak. Az ágazat fejlesztésére irányuló feladatokat és jogszabályi környezetet a kormány egészségipari stratégiájával összhangban dolgozták ki a közelmúltban.

Miért érdemes gyógynövénytermesztésbe fogni?

A közelmúltban jelent meg a „Kertészet-ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása”pályázat, amely abból a szempontból is érdekes, hogy egyrészt a gyógy- aroma- és fűszernövény telepítése mellett a betakarítást végző eszközökre (fosztó, aprító, morzsoló, szárító, válogató stb. gép beszerzését is támogatják. Másrészt a támogatásra 30 növényfajjal lehet jogosultságot szerezni. De 13 növényfaj esetében egyéb termeléshez kötött támogatás vehető igénybe, a biotermesztéssel pedig további kompenzációs lehetőséget is el lehet nyerni. Olyan közismert növények szerepelnek a listán, amelyek a lakosság körében is keresettek, és a hétköznapi életben a háztartások polcain is megtalálhatók: például a kamilla, a cickafark, az orbáncfű, az édeskömény, levendula, csalán, rozmaring, stb.

A támogatható bogyós növények közül érdemes kiemelni a homoktövist, amely magas C-vitamin tartalma miatt egyre népszerűbb és számos egészségjavító és őrző tulajdonsággal rendelkezik. Ráadásul széleskörűen használható fel, például lé, cseppek vagy homoktövismag liszt formájában.

A támogatott ültetvényekre vonatkozó követelmények és a növények listája megtalálható a felhívás 1.sz. mellékletében. Habár az ültetvényméret meghatározott: a legkisebb támogatható parcella méret 0,5 hektár, a telepítési terv szerint a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a 0,5 ha területnagyságot kell elérnie. A felülről nyitott pályázat esetében a maximálisan igényelhető támogatás 500 millió forint.

 A VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú felhívás összesen hat szakaszból áll. Jelenleg a harmadik szakasznál tartunk, 2021. július 7.-ig lehet a kérelmeket benyújtani, a hatodik, egyben utolsó szakasz pedig 2021. augusztus 6.- 2021. augusztus 23. napjáig tart.