Szálkásító étrend kreatívan

A szálkásító étrend kapcsán legtöbbeknek a csirke és a párolt zöldség kombináció jut eszükbe. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ennél jóval változatosabban és ízletesebben is étkezhetünk, csak az alapanyagok mennyiségének körültekintő megválasztására kell ügyelni. Sokan azt hiszik, hogy szálkásíthatnak úgy, ha alakítanak kicsit az edzésterven, vagy rendszeresen szednek zsírégetőket.

Valójában ha nem táplálkozunk az elérni kívánt céloknak megfelelően, úgy azokat sohasem tudhatjuk magunkénak. A legtöbb profi is szívesebben használja a fogyókúra helyett a szálkásító étrend kifejezést, hiszen itt nem diétáról van szó, hanem egyfajta életmódváltásról, melynek szerves részét képezi az ételekre való odafigyelés.

Hogyan veszíthetünk zsírt?

A szálkásító étrend kapcsán nagyon fontos, hogy a napi összes kalória bevitel mellett a bevitt mikrotápanyagok arányát is szem előtt tartsuk. Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, kevesebb kalóriát kell elfogyasztani, mint amennyit a szervezet felhasznál. Nem mindegy azonban, hogy a szükséges pluszt honnan pótolja.

Az izomvesztés elkerülésének érdekében célszerű tehát a fehérjék, a szénhidrátok és zsírok arányára, valamint azok forrásaira különösen ügyelni. Ilyen módon rákényszeríthetjük szervezetünket arra, hogy a nehezen felszabadítható zsírraktárakhoz nyúljon hozzá. A szénhidrátbevitelt mindenképpen csökkenteni kell, a fehérjét pedig addig növelni, hogy a kalóriadeficit mindenképpen megmaradjon még.

Mit, mivel ehetünk?

Mielőtt azt gondolnánk, hogy kizárólag a csirkemell hús lesz az egyetlen, szálkásító étrend alatt fogyasztható fehérjeforrás, érdemes tudni, hogy ennél jóval szélesebb körű alapanyagok közül válogathatunk. A sovány húsok, a tojás és a sovány tejtermékek elkészítésének számtalan változata létezik. A sült, grillezett, változatosan fűszerezett húsok mellett a tojást is többféleképp készíthetjük, vagy akár kombinálhatjuk útifű maghéjjal, így remek tojásos lepényt kaphatunk. A halfogyasztásra már csak a benne levő omega-zsírsavak miatt is érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni.

A testsúly kilogrammonként 2 gramm fehérje mellé a szálkásító étrend során szintén ugyanennyi arányú szénhidrát javasolt. Forrása természetesen korántsem mindegy. A fehér lisztből készült pékárukat, tésztaféléket és cukrokat mindenképp tiltólistára kell tenni, helyettük azonban választhatjuk az olyan izgalmas alapanyagokat, mint a hántolt árpa, a zab, a barna rizs, a köles, vagy kisebb mennyiségben a bulgur. A húsok mellé köretként kiválóan megállják a helyüket a saláták, vagy a párolt zöldségek is. Különösen ajánlott a brokkoli, mely látványos színével azonnal ínycsiklandóvá varázsolja a tányérra kerülő ételeket. A sűrítés nélkül készült levesek szintén hasznosnak bizonyulnak, de a napi folyadékfogyasztásról sem feledkezhetünk meg. Legjobb az ásványvíz, de a gyógyteák is hozzájárulhatnak a zsírbontáshoz. Nem véletlen, hogy például a zöld tea összetevői rendszerint helyet szoktak kapni a zsírégető készítmények hatóanyagai között.

Inkább többször, kevesebbet!

Szálkásító étrend során a legrosszabb, amit elkövethetünk, hogy egész napos koplalás után bőséges vacsorával jutalmazzuk meg magunkat.

A szakemberek azt javasolják, hogy naponta legalább ötször étkezzünk, így elkerülhetőek a falási rohamok. Az anyagcsere rendszeres felpörgetése szintén nélkülözhetetlen, így a testmozgás fontossága mellett sem mehetünk el. A komfortzónán túli edzések a megfelelő táplálkozással társítva közelebb vihetnek céljaink eléréséhez