Az akne fajtái

Az akne többféle típusa létezik, amelyek eltérő tünetekkel és súlyossággal járnak. Itt van néhány példa az akne fajtákra:

  1. Mitesszer: A fekete vagy fehér fejű mitesszerek a leggyakoribb típusú akne. A fekete fejű mitesszerek a faggyú és az elhalt bőrsejtek felhalmozódása miatt keletkeznek, míg a fehér fejű mitesszerek a bőr alatti faggyúmirigyek gyulladását jelezhetik.
  2. Pattanások: A pattanások olyan piros, duzzadt kiütések, amelyek akkor jelennek meg, amikor a faggyú és a baktériumok a pórusokban összeállnak, és gyulladást okoznak.
  3. Papulák: A papulák piros, megduzzadt pattanások, amelyek a bőr felszínén helyezkednek el. Általában kisebbek, mint a pattanások, és nem tartalmaznak folyadékot.
  4. Pustulák: A pustulák olyan piros, duzzadt pattanások, amelyek fehér vagy sárga folyadékkal vannak tele. A pustulák általában nagyobbak, mint a papulák.
  5. Noduláris akne: A noduláris akne nagy, kemény, fájdalmas pattanások, amelyek a bőr mélyén helyezkednek el. Ez a fajta akne általában súlyosabb és hosszabb ideig tartó kezelést igényel.
  6. Cisztás akne: A cisztás akne a legrosszabb fajta akne, amely a bőr mélyén lévő faggyúmirigyek gyulladását okozza. Általában nagy, fájdalmas, és a bőr alatti cisztákhoz hasonlít.

Az akne típusa határozza meg, hogy milyen kezelésre van szükség. A legtöbb esetben az alapos bőrápolási rutin és a helyi kezelési módszerek hatékonyak lehetnek, azonban a súlyosabb típusok esetén orvosi kezelésre és gyógyszerekre lehet szükség.

Hol alakul ki az akne?

Az akne általában azokon a testrészekon alakul ki, ahol a faggyúmirigyek találhatóak. A leggyakoribb helyek az arcon, a nyakon, a mellkason, a hát felső részén és a vállakon. Azonban az akne bárhol előfordulhat a testen, ahol a faggyúmirigyek vannak, így például a mellbimbó körül is előfordulhat. Az akne tünetei eltérőek lehetnek a súlyos pattanásoktól, a pustulákig, a cisztákig és az apróbb fekete-fehér mitesszerekig. Az akne okai között szerepel a faggyútermelés növekedése, a bőrsejtek túlzott szaporodása, a baktériumok fertőzése és az elhalt bőrsejtek felhalmozódása a pórusokban. A kezelés általában az akne súlyosságától és típusától függ, de általában tartalmazza a megfelelő bőrápolási rutin kialakítását, a gyulladás csökkentését, a faggyúmirigyek szabályozását, az antibiotikumok és más gyógyszerek alkalmazását, valamint a lézeres vagy más speciális kezeléseket.