3 módszer a téli megbetegedések ellen

A téli időszakban nem csak a hőmérséklet és a páratartalom segíti a betegségek terjedését, hanem a társas viselkedésünk is. Ebben az időszakban több időt töltünk társaságban, sok esetben nem kellően szellőztetett szobákban és termekben, ráadásul többen választjuk a tömegközlekedést a sétálás és kerékpározás helyett. Mindezek növelik a téli időszakra jellemző megbetegedések valószínűségét, azonban tehetünk az egészségünkért és az immunrendszerünk erősítéséért. Három egyszerű és hatásos módszer következik.

1. Mozgás télen is

Nem szeretünk a fogcsikorgató hidegben sportolni, de mégis érdemes odafigyelni a mozgásigényünk kielégítésére a téli időszakban is. A British Medical Journal által közzétett tanulmány szerint, akik rendszeresen testgyakorlatokat végeznek, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel betegszenek meg a téli időszakban az immunrendszerük javuló állapota miatt. Ez egyértelmű javaslat azok számára, akik inkább a lustálkodásra szavaznának a téli hónapokban: nem érdemes!

2. Napozás télen

No, nem fürdőruhára és havas tengerpartra kell gondolni, csupán némi szabadban töltött időre. A szervezet normális működéséhez elengedhetetlen a D-vitamin, amely többek között napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. Emellett meg kell jegyezni, hogy a napfény hatással van a közérzetünkre és a hangulatunkra is, ami szintén befolyásolja a szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy minél eredményesebben vegye fel a tápanyagokat az elfogyasztott élelmiszerekből. Ezért érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy lehetőleg minden nap töltsünk el némi időt a szabadban, illetve a napsütésben.

3. Természetes vitaminforrások

A szervezetük csak abban az esetben lehet csúcsformában, ha kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. Érdemes fogyasztanunk az olyan immunerősítő ételeket is, mint a kelkáposzta, a sütőtök és a burgonya. Ezek mind finom és tápláló leves fő alkotóelemei lehetnek. Ne feledkezzünk meg a klasszikus téli vitaminforrásokról, a narancsról, a citromról, a grapefruitról és lime-ról sem! A citrusfélék magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően kiváló immunerősítő vitaminforrások.