Leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások

Mikor nem elég a hagyományos fogorvosi ellátás? Amikor előre megtervezett vagy sürgősségi esetek vannak, akkor bizony nem elég a hagyományos fogorvosi ellátás, ilyenkor a szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Ilyen esetekben az arcot arcüreget, és az állkapcsot is érintheti a műtét, nemcsak a fogakat. Tovább nem szabad megfeledkezni, hogy ide kell sorolni az implantációt is, ugyanis a fog implantáció és a fogbeültetés az egyik leggyakrabban elvégzett szájsebészeti beavatkozásnak számít.

A bölcsességfogaknál előfordulhat, hogy nem tudja áttörni az ínyt a fog, vagy más fogak sem törnek át megfelelően, így ebben az esetben a fog az íny és az állkapocs között ragad benn, és mivel gyakran gyulladással párosul, vagy akár cisztákkal, minél előbb érdemes eltávolítani az át nem tört fogakat, amelyeket természetesen a szájsebészeti beavatkozások alkalmával végeznek el. Ugyanez vonatkozik a bölcsességfogra is, ha nem megfelelően tört elő: csak a szájsebészet segíthet.

A fogászati implantáció beültetése helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik a szájsebészeti beavatkozás alkalmával. Felmerülhet annak a lehetősége, hogy a betegnél csontpótlásra van szüksége, amelyet a szájsebész végez el.

Amennyiben nem fejlődött ki megfelelően a felső vagy alsó állkapocs, – ami szabálytalan állású fogakat eredményez, valamint nyelésbeli, légzésbeli, beszédbeli nehézségeket ad – nem záródik megfelelőn. Az ilyen eseteket fogszabályzással lehet helyrehozni, azonban a komolyabb problémák a szájsebész szakorvos feladata, hogy kiküszöbölje.

További szájsebészeti beavatkozást igénylő esetek lehetnek az alább felsoroltak:

  • alvási apnoé, horkolás
  • ciszták, daganatok eltávolítása
  • balesetben sérült
  • ajakhasadék, szájpadláshasadék
  • szövettani mintavétel