Hogyan őrizzük meg tisztán a medencénk vízét

Egy kerti medence rengeteg örömmel jár a nyári hónapok idején, azonban a higiénikus használathoz fontos, hogy a tisztaságára elegendő figyelmet szenteljünk. A medencevíz tisztaságának legfontosabb feltétele, hogy kórokozó és alga mentes legyen. Bármennyire is ódzkodunk a klórtartalmú vegyszerektől, még mindig ezek a leghatékonyabbak a medence vízének fertőtlenítésére.

Tippek a medence vízkezeléséhez

Milyen fertőtlenítőszert használjunk?

A kerti medence vízkezelésére több féle vegyszer alkalmas, de használnunk kell fertőtlenítőszert, pH szabályozó szert és algaölő szert egyaránt. Hogy hosszú távon az alkalmazott szereknek milyen koncentrációja szükséges a tisztán tartáshoz, az nagyban függ a medence helyétől, a hőmérséklettől, a napfénytől, de befolyásolja a víz minősége és a medence használatai szokásaink is.

A kórokozók, a különféle gombák, algák és baktériumok ellen még mindig a klórtartalmú szerek a leghatékonyabbak, és megfelelő adagolás mellett semmilyen károsító hatással nem rendelkeznek. Ahhoz, hogy megfelelően fertőtlenítsen fontos tudni, hogy a szabad klór tartalomnak legalább 0,6 – 1,0 mg/l között kell lennie. A víz pH értékére is ügyelni kell, folyamatosan 7,2-7,6 közötti értéken kell tartanunk. Bár néhány hetes próbálkozás után már könnyen kitapasztalhatjuk magunk is a megfelelő vegyszer arányt, érdemes szakértővel konzultálni, hogy egyes vegyszerből mennyit szükséges adagolnunk ahhoz, hogy a víz tiszta maradjon.

Mi a teendő klórérzékenység esetén?

Ha érzékenyek vagyunk a klórra, akkor klórmentes (aktív oxigénes) fertőtlenítőt is használhatunk, ezzel a szerrel fertőtleníthetjük a bébi pancsoló vizét is. Arra figyeljünk, hogy az aktív oxigénes kezelés mellé is szükséges algaölő szert és pH szabályzót adagolni.

Milyen vizet használjunk medence feltöltéshez, és a vízcseréhez?

A medence feltöltéséhez hálózati vizet használjunk, bár a kútvíz használata olcsóbb lehet, de a kémiai jellemzői nagyban eltérhetnek a csapvíztől: nemcsak a hatékonyságot csökkentheti, de az eltérések miatt több vegyszerre is szükség lehet.

Mikor ajánlott a vizet lecserélni?

A nagyobb, vízforgatással is rendelkező minőségi medencék fertőtlenítését UV-C fénnyel is megoldhatjuk, az utólagosan beszerelhető berendezéssel egyrészt kiválhatjuk a klóros fertőtlenítést, másrészt hosszú távon jóval kevesebb vegyszert kell adagolni algásodás ellen.

Az olcsó medencék általában nem rendelkeznek vízforgatóval, és egyéb szűrőberendezéssel sem, így ebben az esetben fokozott figyelmet kell fordítani a medence és a víz tisztántartására. Akkor kell a vízcserét végezni, amikor a víz szemmel láthatóan zöldülni, vagy opálosodni kezd: ez utal az algásodásra, és a baktériumok elszaporodására. Mielőtt újra töltenénk a medencét, az esetlegesen megtelepedett algák miatt alaposan mossuk át megfelelő tisztítószerrel a medence testet.

Hogyan használhatjuk fel a medencevizet szezon végén?

Különösen a nyár végén sokakban felmerül, hogy mit kezdhetnek a használt medencevízzel: le kell-e engedni a szikkasztóba, vagy a kertben biztonsággal újra hasznosítható-e. A medencék és jakuzzik „szürke”vize nem csak locsolásra használható fel, hanem például autó, kuka mosására, vagy a téliesítés előtt a kerti bútorok letakarításához. A medencevizet a benne lévő vegyszerek ellenére – élőalgás tápoldatként- használhatjuk a gyep, a fák, cserjék és virágok rendszeres locsolására. A gyógy- és fűszernövények, valamint a konyhakerti növények öntözésére ne használjuk, inkább továbbra is esővizet gyűjtsünk, és azzal locsoljunk.

Ma már ki sem kell otthonról mozdulnunk a vásárláshoz, pár kattintással kedvező áron teremthetjük meg az otthoni nyaralás feltételeit. A jó ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu weboldalt felkeresni, ahol minden megtalálható, ami kényelmes otthoni kikapcsolódáshoz szükséges.