Porckopás és sport: van összefüggés?

Mozgás közben gyakran fáj a térde? Akár már tízperces gyaloglás is problémát okoz? Nehezen megy a lépcsőzés, és gyakran tapasztal ízületi merevséget? A térdben és a csípőben jelentkező fájdalmakra azért is érdemes rendkívüli módon odafigyelni, mert hosszú távon akár a mozgás szabadságára is rányomhatják bélyegüket.

A porckopás tüneteinek megjelenése azonban késleltethető az életmódra való odafigyeléssel és a rendszeres sportolással. De mégis milyen mozgásformát válasszunk, ha szeretnénk elkerülni az ízületi panaszokat? Mennyire terhelhetjük ízületeinket, s honnantól ártunk nekik a mozgással? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a porckopás és a sport között szoros kapcsolat van, mely összefüggésbe hozható a helytelenül megválasztott edzésformával, és a túlerőltetéssel.

Kerülje el a túlerőltetést!

A leggyakoribb hiba, amit mozgás kapcsán a fiatalok el szoktak követni, az a túlerőltetés. A legtöbb szakember rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a porckopás sokkal korábban jelentkezik azoknál, akik nem ismernek mértéket a sportolásban, és akár a sérülések, húzódások ellenére sem hagynak időt a szervezetnek a regenerálódásra.

A fiatalként elszenvedett sportsérülések azzal a kockázattal járhatnak, hogy akár már a harmincas évek elején jelentkeznek a porckopás kellemetlenségei, melyek idővel csak súlyosbodhatnak.

Bemelegítés nélkül ne sportoljon!

A másik lényeges dolog, amire érdemes ügyelni, az a bemelegítés. Mindegy, milyen sportot választ a mindennapokban, mindig szánjon legalább öt percet arra, hogy átmozgassa testét, ezzel felkészítve a megterhelésre. Hasonlóképpen fontos az is, hogy miként végzi az egyes gyakorlatokat. Konditermi edzés során erre éppen úgy figyelni kell, mint akkor, ha valamilyen otthoni mozgásformát választ.

A leggyakrabban a guggolásokat és a kitöréseket szokták elrontani a kezdők, ezzel pedig a térd és a boka ízületeinek épségét kockáztatják. A helytelen kivitelezés akár már néhány hónap alatt is térdfájáshoz vezethet. Konditeremben mindenképpen megéri szakember segítségét kérni a kezdetekkor, aki felhívja a figyelmet azokra a kritikus pontokra, melyeket rendszerint el szoktak rontani a vendégek a súlyokkal, vagy saját testsúllyal történő edzések során. A túlterhelésre is visszavezethető porckopás megjelenése lassítható, ha edzés során ügyel a fokozatosságra.

Hatékony, mégis ízületkímélő mozgás

Sokan vannak, akik életmódváltás keretein belül szeretnék a mozgást beiktatni mindennapjaikba. Esetükben azonban korántsem mindegy, hogy milyen edzés mellett teszik le a voksot, pláne akkor, ha utoljára talán csak évekkel ezelőtt sportoltak aktívan. A futással érdemes óvatosan indítani, és csak fokozatosan felváltani a tempós sétát, kocogást az intervall jellegű, intenzívebb futással.

Az úszás gyakorlatilag bármely korosztály számára kitűnő választásnak bizonyul, hiszen az egyik leginkább ízületkímélő mozgásformaként tartható számon. Az eleinte jelentkező izomláz kapcsán fontos tudni, hogy ha az akadályozná a mozgást, akkor inkább várjon, míg elmúlik. A sajgó testrészt ugyanis a szervezet automatikusan kímélni igyekszik, ám ezzel a lesérülést kockáztathatja. A sport jótékony hatásairól nem érdemes lemondani, hiszen segítségével az ízületeket körülvevő izmok megerősíthetőek, s így tehermentesíthetőek az ízületek.