A D-vitamin hiány jelei

A D-vitamin hiány sajnos általános jelenség; az optimistább vélemények szerint a Föld lakosságának mintegy nyolcadát érinti ez a probléma, a pesszimistább hangok szerint pedig a teljes emberi populáció ötödét. Ezek az adatok riasztónak tűnnek, de szerencsére némi odafigyeléssel mi magunk is könnyedén felismerhetjük a D-vitamin hiány jeleit saját magunkon és a szeretteinken is.

A D-vitamin hiány elsődleges és legáltalánosabb jele lehet a fokozott izzadás. Az izzadás volumenének növekedése normális folyamat fizikai aktivitás vagy magasabb hőmérséklet hatására, azonban ha a fokozott izzadás külső hatás nélkül jelentkezik, az esetben valamilyen rendellenességre vagy betegségre kell gyanakodnunk. Ilyen kiváltó ok lehet a D-vitamin alacsony szintje a szervezetben.

Az általános izomgyengeség olyan probléma, ami alapjaiban nehezíti meg a mindennapi életet. Azt gondolhatnánk, hogy a nagy izomerőre csak a súlyok emelése során és sportolás közben van szükségünk, de ez természetesen nem így van. A jó közérzet alapfeltétele a megfelelő izomerő fenntartása. Ehhez pedig megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor fáradtnak és gyengének érezzük magunkat még akkor is, ha eleget alszunk és megfelelő mennyiségű kalóriát fogyasztunk. A D-vitamin hiányból adódó izomgyengeség szerencsére könnyedén orvosolható, viszont hosszas folyamat, akár hónapokig is eltarthat, míg az emberi szervezet újra felerősödik e téren.

Az általános izomgyengeség mellett izomfájdalom és csontfájdalom is felléphet. A D-vitamin hiány lassabb izomregenerálódást okoz, így a folyamat megnehezíti a megfelelő erőnlét és kondíció megszerzését. A D-vitamint rendszeresen összefüggésbe hozzuk a csontok egészségével; mivel a csontszövetek épülés nagyjából csak az életünk első 30 évében folyamatos, így a csontritkulás megőrzése érdekében érdemes odafigyelnünk a megfelelő D-vitamin bevitelre.