Növényi tejjel a környezetvédelemért

A veganizmus egyre népszerűbb életforma, amely számos jó hatással bír általánosságban is a Föld jövőjét, a környezetvédelmi szempontokat tekintve.

A vegánok nemcsak, hogy nem esznek húst, nem használnak semmilyen állati eredetű, az állatok kínzásával járó ételt és a eszközöket pl. parfümöt, háztartási szereket, órát stb.

Általánosságban kimutatható, hogy a vegánok száma januárban megnövekszik, ami összekapcsolható az újévi reform életkezdésekkel. Ebben az időszakban ugrásszerűen megnövekszik a vegánok száma is avagy nő növényi tejet fogyasztók száma.

A növényi tej fogyasztásával kapcsolatosan, több tanulmányok is kimutatta, hogy a zab, szója, mandula és rizstejek előállításánál kisebb mértékű az üvegházhatás kibocsátás.

Az oxfordi egyetem kutatása szerint egy pohár tehéntej előállítása háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, mint a növényi alapú tej előállításakor.

Évente egy pohár tehéntej előállításához 650 m2, nagyjából 2 teniszpályányi fűterületre van szükség, miközben egy pohár zabtej elállításához, elegendő ezen terület tizede is.

Igaz, hogy a növényi tejek feldolgozásához, a növénytől függően nem azonos mennyiségű vízre van szükség, de ez még mindig jóval kevesebb, mint a tehéntej esetében.