Bátaszék, az egykori Cikádor, Ciszterci apátság

A ciszterciták már 1142-ben megtelepedtek hazánkban. Első kolostorukat II. Géza az ausztriai Heiligenkreutzból telepíti Cikádorra. A cikádori kolostortemplom a magyarországi cisztercita építészet legrégebbi emléke.

Az apátságot 1142-ben alapította II. Géza, befejezve apja II. (Vak) Béla kezdeményezését, és a rend előírásai szerint Szűz Máriának szentelte. 1421-ig működött cistercita apátságként, amikor a török elől menekülő szentgergelyi bencések Újlaki Imre apát vezetésével a maguk számára foglalták el. 1478-ig bencés apátság maradt. Az apátság épülete a mai bátaszéki plébániatemplomtól északra volt, romjait a közelmultban tárták fel.

A templom eredeti formájában a cisztercita építészet előírásai szerint háromhajós, keresztházas, szentélyzáródású épület volt. Később feltehetően XIV. században a szentélyt átépítették, kibővítették, és ekkor poligonális záródású lett. A templom nyugati oldala úgy tűnik sohasem készült el teljesen, a zárófal minősége lényegesen rosszabb, mint a templom többi faláé. A templom maradványait romkert formájában lehet megtekinteni a mai plébániatemplom mellett.